Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 lutego 2016

Trattoria da Tadeusz - Bielsko-Biała

Polsko-Włoski romans pod dachem Tadeusza
Dziś zabieram Państwa kolejny raz do Bielska-Białej, gdzie wśród wysokich nowoczesnych budynków, bloków i osiedli znajduje się urokliwy niczym wyjęty z bajki lub sielskiej wsi domek a w nim gości wita Tadeusz – właściciel restauracji Trattoria da Tadeusz.
Trafiliśmy tam latem. Ukwiecony ogromną ilością kwiatów ogródek letni, zadaszony i cichy mimo lokalizacji przy samej drodze cudownie witał gości i zapraszał do wstąpienia w progi restauracji. Biały budynek z czerwono-zielonymi akcentami rozkosznie ukazuje nam kolory flag dwóch kuchni, które tam królują. Dom restauracyjny dzieli się na dwie części: z lewej z dużym barem lekko tajemniczy i mroczny, z prawej sala która wita nas zastawionym stołem pełnym ziół – zapach bazylii oplata świeże pomidory czosnek, młynki, przetwory w słoikach i makaron. Bogactwa dopełnia figlarnie rozwieszony fartuch i mapa Włoch. Miejsce jakby ktoś odszedł na moment i pozostawił stół przy którym pracował. I tak tam właśnie jest Emotikon smile - co tydzień w wybrane dni na Państwa oczach wyrabiane są tam makarony uppss pasty Emotikon smile, które trafiają następnie na talerze gości. Tam włoski nastrój od progu nas wita, i to nie ten mocny sycylijski, ale prosty z najmniejszych zakątków małych miasteczek. Rozwieszone pranie na sznurach to autentyczne i na fotografiach sprawia wrażenie miejsca gwarnego prostego i często odwiedzanego. Mnie na myśl od razu przyszedł polski magiel, gdzie spotykały się nasze babki i matki wymieniając najnowsze osiedlowe newsy i ploteczki (ówczesny Pudelek –hihihi).
Ściany w kolorze cappuccino współgrają z bielą stołów i krzeseł, a porewolucyjne lustra odbijają w sobie ogromne ilości ziół umieszczonych w białych koszach na okach.
Tutaj Magda Gessler stworzyła rewelacyjny romans gastronomiczny i tak oto w menu znajdziemy:
• Bruschette – grzanki z pomidorem, czosnkiem i bazylią
• Zupa serowa z grzanką
• Pstrąg z pieca w pikantnym sosie duszony w warzywach
• Kotlet mielony wieprzowy – podawany z ziemniakami i duszoną marchewką
• Kluski śląskie z pesto
Nie mogąc zdecydować się na jedną z kuchni wybraliśmy wszystko Emotikon smileBruschette: niebiańska, świeżość pomidorów i czosnek z dobrą jakością oliwy z oliwek przeniosła nas w kolejne dania. Kotlet wieprzowy smaczny, soczysty rozbudzał kubki smakowe a przy kluskach śląskich doznaliśmy zupełnego rozpieszczenia. Tylko osoba z genialnym smakiem i zmysłem może tak cudownie połączyć typowy regionalizm – kluski śląskie z włoską nutą jaką jest pesto. Wydawać by się mogło, iż restauratorka popełniła tu mezalians, ale nic bardziej mylnego !!! Oba produkty tak zakochały się w sobie, że karmią zmysły gości do granic możliwości ( nawet wyszedł rym – hahahah – widać moje uniesienie nad smakami tej restauracji) Na koniec do kawy zamówiliśmy deser – tort bezowy z malinami. Smak świeżych malin tak rozkosznie uwydatnił smak niebiańskiego białego obłoku, że zapomnieliśmy o dalszej drodze która przed nami była.
W restauracji króluje Tadeusz właściciel tego domu restauracyjnego. Często można go spotkać na sali, gdzie prowadzi rozmowy ze swoimi gośćmi. Opowiada o podróżach do Włoch i potrawach serwowanych przez jego pracowników. Nam niestety nie było dane, gdyż przebywał na urlopie.
Trattoria da Tadeusz nie była restauracją mocno przeze mnie zapamiętaną z Kuchennych Rewolucji. Jadąc w kierunku Wisły to w niej zaplanowałem obiad i powiem szczerze, że od tego momentu każdy pobyt w okolicy będzie wiązał się z odwiedzeniem tego miejsca. Kuchnia polsko-włoska, klimat miejsca i smak pozostanie na długo we wspomnieniach tego cudownego krótkiego urlopu w Beskidzie Śląskim.
Rekomenduję z całego serca to miejsce. Musicie odwiedzić by spróbować tych smaków. Niech zaświadcza o tym przyznane przez Kuchenne Rewolucje - naszymi oczami wyróżnienie "Smaczne WoW".
Duch kuchennych rewolucji jest i ma się rewelacyjnie !!! POLECAM







3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę bardzo smakowicie...
    Bielsko Biała jest chyba najbogatsza w restauracje po Rewolucjach?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń