Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 stycznia 2016

Absynt NOWY TARG

Właściciel ?? Zwariował ?!!! – Absynt Nowy Targ
Jedna z bardziej pamiętnych Kuchennych Rewolucji. Nowy Targ i słynne słowa Magdy: „Masakra. Wygląda to jak wnętrzności na ścianie tuż po operacji flaków.” Kuchenne Rewolucje - naszymi oczami i tu zawitały i gotowe są podzielić się z Państwem relacją.
Restauracja położona na uboczu z wąską, krętą uliczką prowadzącą do niej. Jednak właściciele zadbali o swojego gościa i dojazd dobrze oznaczony, liczne banery i informacje doprowadzą Was. Parking niewielki.
Wnętrze białe z ciemnobrązowymi elementami. Zawiłość, falistość ścian przechodzi w kolorowe witraże mocno wkomponowane w całą restaurację dodają jej wesołości i świeżości. Biel uspokaja, pobudza zmysły, zaciekawia i inspiruje. Ciemno drewniane stoły z przepięknymi motywami zatopionymi w ogromnych bursztynach od razu przyciąga wzrok i zaprasza do zasiadania. Lokal ocieplają owcze skóry leniwie rozłożone na siedziskach i ciekawie wkomponowane oświetlenie lokalu. Wita nas też mapa, na której w zabawny sposób można zaznaczyć skąd przybyliśmy do tego tajemniczego i ciekawego lokalu.
Menu znów Magda Gessler skomponowała proste i mocno zregionalizowane:
• Żurek bałkański
• Potrawka jagnięca z z kopytkami, kiełbasą jagnięcą i ogórkiem kiszonym
• Łopatka jagnięca z pieczoną papryką ziemniakami i pomidorami ( uwaga danie dla 2-4 osób)
• Deser lodowy – wariacja smakowa wynikająca z połączenia orzechowych lodów ze smakami Podhala oraz miodem i pieczoną gruszką Emotikon smile
Znów jestem monotematyczny ale kolejny raz trafiam na rewelacyjne smaki regionalne. Już czekadełko zaprasza nas na Podhale – bundz wita i odsłania symfonię smaków tego miejsca. Smak jagnięciny w formie kiełbasy niebiańsko łączy się z przysmażonymi kopytkami. Łopatka jagnięca to kunszt kucharski wzniesiony na wysokie szczyty sięgające prawie Giewontu.Uwaga danie dość spore w karcie zaznaczone, iż porcja od 2-4 osób. Można rodzinnie? Można !! Emotikon smile Brawo!!! Jeżeli mam mieć jakiekolwiek ale to do deseru. Robione własnoręcznie lody mają w sobie ogromną ilość orzechów włoskich. Na talerzu zaczynają powoli łączyć się z regionalnym miodem i pieczoną gruszką. Oplatają bundz i słony oscypek towarzyszący tej uwerturze deserowej. Słoność sera podbijana słodkością miodu po chwili dodaje mocniejszy akcent słony i aromat orzechów. Ambrozja spłynęła do Absyntu i jest podawana pod postacią owego deseru. Zapytacie się, gdzie w takim razie jest moje ale… jest jest !!! to jedyne ale … jakie mam to mój żal, moja pretensja dlaczego ta restauracja znajduje się tak daleko od mojego miejsca zamieszkania Emotikon frown I taki deser jest nieosiągalny na co dzień.
Magda Gessler zmieniła nazwę dla tego miejsca na Restauracja Absynt – dlaczego? Śpieszę wyjaśnić. Absynt wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany w procesie destylacji z różnego rodzaju ziół, przede wszystkim z kwiatów i liści piołunu oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Absynt zaliczany jest do wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki.
Ponieważ absynt jest zazwyczaj zielony, a także ze względu na jego właściwości psychoaktywne związane z zawartym w nim tujonem, nazywany jest potocznie Zieloną Wróżką. Był ulubionym trunkiem wielu artystów, którzy pod jego wpływem tworzyli swoje dzieła. Wieść głosi że jego spożycie powodowało narkotyczne wizje i przenosiło w nieznane światy. Dlatego nazwa idealnie dobrana jest do wnętrza tej restauracji i często trafnie określa nasze odczucia związane z przebywaniem w tym miejscu. Odczucia jak najbardziej pozytywne, miłe i ciepłe.
Podczas mojego pobytu nie udało się poznać właścicieli tego miejsca Edyta - cudownie złote ręce, które przygotowują i nadzorują te smaki i Artur trzymający pieczę nad całością. Chciałbym osobiście Wam pogratulować i uścisnąć dłoń. Mam też dla Was niespodziankę, którą w grudniu postaram się zaprezentować Emotikon smile
Pobyt w restauracji był prezentem urodzinowym dla mnie od mojej cudownej rodzinki Emotikon smile Dziękuję Asiu za to miejsce, za ten czas, za wspomnienia.
Ja polecam restaurację Absynt. Sezon zimowy i wypady do Zakopanego sprzyjają odwiedzeniu tego miejsca. Warto tak zaplanować swoją podróż by Państwa nogi zawitały w owe progi Emotikon smile Tam naprawdę dobrze zjecie, i będziecie mieli miłe wspomnienia. Restauracja też oferuje kącik dla dzieci – duży atut. Polecam. Podhale zaprasza !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz