Szukaj na tym blogu

piątek, 29 stycznia 2016

Golonka w Pepitkę OSTRÓW WIELKOPOLSKI

Golonka w pepitkę
Tak !!! Golonka w pepitkę już za mną Emotikon smile . Jedna z mojego TOP 5 restauracji, którą chciałem odwiedzić i poznać jej smaki. Często takie nastawienie pozytywne może spowodować niemiłe rozczarowanie na miejscu, więc Ostrów Wielkopolski kusił, ale też bałem się zawieść.
Restauracja położona w niedalekim sąsiedztwie rynku, w sporym budynku z daleka przyciągają szyldy informujące o restauracji wielkopolskiej. Do wejścia wiodą wąskie schodki i drzwi za którymi kryje się restauracja w jasnych barwach, z dominującą bielą na ścianach, belkach i bufecie z uroczymi czerwonymi tulipanami, zawijasami i esami-floresami wymalowanymi na ścianach. Oczywiście jest także czerwona pepitka na zasłonkach, firankach i innych elementach wystroju.
Pomimo przybycia do restauracji około 13tej parę stolików zajętych więc widać, że miejsce jest odwiedzane.
Zaczynamy od przystawek czyli zimnego bufetu:
*sałatka wielkopolska z jajkiem, szynką chłopską i ogórkiem konserwowym ze świeżo tartym chrzanem i pieprzem podana na skibce chleba
*pyra z gzikiem, gęstą śmietaną, szczypiorkiem i redyską ( gwara poznania – witamy w Wielkopolsce hahahaha. Dla wiadomości mowa o rzodkiewce)
*tatar z polędwicy wołowej z cebulką i ogórkiem kiszonym podany na pieczywie.
Świeżość w/w produktów, cudowne wiórki masła którymi okraszony był tatar, ciepła pyra czy świeży chrzan otworzyła nasze kubki smakowe na dalsze potrawy. Z filiżanką gorącej herbaty fajnie rozpoczynały dzionek.
Golonka bez golonki ??? nie ma mowy !!! Emotikon smile zatem kolejnymi daniami były:
*Golonka w pepitkę z warzyw, a także pieczona golonka w regionalnych przyprawach serwowana na domowym bigosie przyrządzonym na winie i śliwkach podana z pieczywem. Do golonki pieczonej w cenie dania restauracja serwuje do wyboru piwo 0,3 lub kieliszek wódki Emotikon tongue
Rewelacyjna kruchość golonek, ich przyprawy i smak z każdym kawałkiem potwierdzały czytane na ten temat opinie. Możliwość dobrania dodatków do golonki takich jak różnego rodzaju puree, kapusty zasmażanej, modrej kapusty, bigosu, ogórków powoduje, że każdy z nas może stworzyć sobie smak jaki tylko w danym momencie chce przy golonce uzyskać, np. chrzanowe puree rozkosznie podbije smak każdego kęsa Waszej golonki. Podejrzewam, że jej smak na długo pozostanie z Państwem, tak jak wraca on do mnie. Tego życzę.
Nas na koniec zaciekawiły pierogi z wiejskim twarogiem i pyrkami, okraszone cebulką na maśle i podawane z gęstą śmietaną. Rozkosz podniebienia dopełniał cudowny twaróg, delikatne ciasto i idealnie dobrane przyprawy i … uśmiech właściciela dyskretnie spoglądającego na salę i pilnującego czy każdy z gości jest należycie obsłużony.
Panie Marcinie ogromne chapeau bas! Tak wysoko utrzymany poziom, który ‪#‎MagdaGesler‬ Panu wyznaczyła i konsekwentne zmierzanie drogą utorowaną przez Kuchenne Rewolucje. Dla takich ludzi jak Pan na takiej drodze pewno często niełatwej i zawiłej są wspaniałe nagrody, choćby cudowne krzaczki poziomek, wśród nich ta najcenniejsza Emotikon smile POZIOMKA - nagroda przyznana przez przewodnik Magdy „101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce” Brawo za zdobycie jej i utrzymywanie tego poziomu każdego dnia.
Ja z całego serca polecam Państwu wizytę w Ostrowie Wlkp., gdzie Golonka w pepitkę czeka na Was. Malkontentów zapraszam do pozostania w domu przed tv, a wielbicieli smaków na ciekawe doznania. Może Wam uda się spróbowanie deserów przygotowywanych przez kucharzy z pasją, bo nam najzwyczajniej brakło miejsca po tak obfitym i cudownym jedzeniu Emotikon smile Restauracja ma fajny dodatkowy atut, po przeciwnej stronie ulicy usytuowany jest spory parking. Zatem w drogę !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz