Szukaj na tym blogu

piątek, 29 stycznia 2016

Bistro Jajo BIAŁOGARD

Niezłe jaja w Bistro Jajo
Okres świąt Wielkanocnych, to czas gdzie jajo jest wynoszone na wyżyny kulinarnego kunsztu i różnorodności potraw. Ja także wpiszę się w ten czas i opowiem wam o jajach, które opanowały hotelową restaurację.
Białogard - w tym niewielkim miasteczku znajduje się Stop Hotel, a w nim owa restauracja, której ‪#‎MagdaGessler‬ dała nowe życie wprowadzając kuchnię opartą na jaju, bo co innego może kojarzyć się z tchnieniem, nowego jak nie jajo. Restauracja położona przy ruchliwej ulicy, z maleńkim parkingiem. Do restauracji wchodzimy głównym wejściem, przy recepcji skręcając w lewo i pokonując niewielki korytarzyk, po którym wita nas słoneczny wystrój lokalu. Kolorystyka iście jajeczna, żółte wnęki okienne, serwetki, świeże kwiaty i lampy cudownie ocieplają wnętrze, lustra odbijają wpadające światło padające na biało-kremowo zastawione stoły.
Już dwukrotnie gościliśmy w Bistro Jaju, za każdym razem jadąc w kierunku nad morze. Specjalnie nasza trasa była planowana przez Białogard, bo wprowadzona promocja jajeczna jest tak rozkoszna, że nie można ominąć jej i nie zawitać. Magda uznała, że jak jaja to tylko te najlepsze z dobrej fermy i jak szaleć to szaleć nakazała rozdawanie ich za darmo !!! Tak, tak – tutaj naprawdę to się sprawdza. Promocja trwa każdego dnia między godziną 11.00 a 13.00 – każdy dostaje 2 jajka gratis i płaci tylko za dodatki. I w ten sposób w karcie pojawiają się:
Jajka na miękko bądź twardo – 0zł
Jajka po Hiszpańsku (płacimy za konfiturę pomidorową, grzankę z serem wędzonym, masło) – 6zł
Jajecznica na wiejskim masełku (płacimy za masło, pieczywo) – 4zł
Jajecznica na pomidorkach (płacimy za pomidor świeży, masło, pieczywo) – 6zł
Jajecznica na swojskim bekonie (płacimy za bekon, masło, pieczywo) – 6zł
Jajka po benedyktyńsku (płacimy za grzanka, masło, bekon) – 6zł
Jajka w koszulce na pajdzie chleba ( płacimy za chleb, masło) – 4zł
Czy jeszcze ktoś uważa, że w Polsce nic nie można dostać za darmo ??? Brawo, brawo, brawo !!!! Ja byłem mega zaskoczony i nie tylko cenami. Jaja po Hiszpańsku smażone na oliwie z oliwek (tak Kochani – to specjalny sposób przyrządzania ich)mają też cudowną konfiturę pomidorową, w której przebija słodkość dojrzewających na słońcu pomidorów … pycha Emotikon smile W większości kombinacji podawana jest chałka, cudownie świeża i cudownie drożdżowa, a wszystko to zasypane garściami zielonego szczypioru i udekorowane zmyślnie poplątanymi całymi łodyżkami szczypiorowymi. Jaja na całego !!!
Po 13tej zmienia się menu na obiadowe, i tu Magda zaproponowała potrawy z białych warzyw od zup, po cudowne dania jak pierogi, kluski, a nawet swojska deska wędlin. Restauracja wprowadziła też promocję „Smaczny tydzień” na stronie fb ‪#‎BistroJajo‬ często aktualizowana jest ta promocja, w której w każdym dniu znajdziemy inny zestaw obiadowy.
Wspominając Bistro Jajo, od razu wraca do mnie obłędne jajeczne śniadanie, zapach świeżo mielonej kawy, świeżych soków i radość z początku mojego urlopu, gdyż zaraz po śniadanku w Białogardzie kierunek obowiązkowy: polskie morze Emotikon smile Kolejna restauracja, która pozytywnie mnie zaskoczyła i nadal zaskakuje i dobrze, bo od marudzenia będą inne ale na pewno nie Bistro Jajo. Właścicielom dwóm Tomaszom mogę pogratulować, chłopaki nie traćcie ducha Kuchennych Rewolucji i dbajcie o Wasze jaja Emotikon tongue hahahah – oczywiście te, które zakupujecie do restauracji Emotikon smile ( oburzył się ktoś żartem ? to … współczuję, bo ja tam lubię życie z żartem i uśmiechem Emotikon smile ) Magda Gessler zmieniła też okropną nazwę hotelu i tak oto Stop Hotel stał się hotelem Tom & Tom – można ? Można tylko trzeba chcieć otworzyć się na nowe.
Polecam Bistro Jajo, gdyż zasługują na to, a my goście zasługujemy na obsługę w cudownej atmosferze, przez cudowne panie zawsze uśmiechnięte i przemiłe – bo taki jest personel tej restauracji i to jest złoto, które właściciele posiadają w swych zbiorach. Brawo restauracja i jaja górą !!! W tym roku wybieram się znów nad morze i oczywiście będę u Was, bo jak by inaczej.



1 komentarz:

  1. Mam nadzieje, ze uda mi się tam zawitać w nadchodzące święta Wielkiej Nocy. Opis sprawia, iż ślinka cieknie na samą myśl...

    OdpowiedzUsuń