Szukaj na tym blogu

piątek, 29 stycznia 2016

Kurnik SŁUPSK

Ubijanie jaj tylko w Kurniku
Czas zawitać do Słupska tego jeszcze z przed panowania Burmistrza Roberta Biedronia Emotikon smile i tego przed gotowaniem pamiętnego sylwestrowego bigosu, który na nowy rok zaserwowała ‪#‎MagdaGessler‬.
Restauracja Kurnik bo o niej mowa, położona przy dużym supermarkecie i korzystająca poniekąd z jego parkingu. Przed lokalem niewielki, dość fajny ogródek piwny. Lokal dość niski, ale to sprawia wrażenie faktycznie kurnika Emotikon smile
Dominująca biel lokalu, fajnie współgra z wszechobecną biało-czerwoną kratą w postaci obrusów na stołach. W całym lokalu zalegają w różnych miejscach snopki siana, wiązki słomy dodające uroku i przaśności, lustra wkomponowane w „niby okna” powiększają przestrzeń, którą wypełniają kury, kwoki panoszące się po całym lokalu. Zasiadły na parapetach, barze, stoją i ukradkiem zerkają z zakamarków – fajna sprawa, jak dla mnie świetny pomysł.
Menu Magda Gessler stworzyła skromne, gdyż w prostocie tkwi siła:
• Rosół z makaronem naleśnikowym
• Krem z kury z grzankami
• Devolaille z masełkiem czosnkowym
• Kurczak po polsku
Dania jak widać oparte na kurczakach i muszę powiedzieć próbując ich, że smacznie i swojsko. Bardzo fajny makaron z naleśników, cieniutkich i delikatnych fajnie podbijający głęboki smak rosołu. Ciekawy smak nadzienia ukrytego w kurczaku po polsku – chałka delikatna z bardzo fajnymi dodatkami.
Dla gości czeka jeszcze jedna niespodzianka, która wywołuje uśmiech u osób powyżej 30tki w górę, gdyż przywołuje smak z dzieciństwa i często krzątanie się naszej babci czy mamy w kuchni przygotowującej dla nas … KOGEL MOGEL.
Tutaj możemy sami sprawdzić się w tym czy potrafimy, czy pamiętamy i czy podołamy ubić prawidłowo kogel Emotikon smile
Zasada jest jedna – każdy kto ubije kogel mogel na sztywno nie płaci za niego. Ja stanąłem w szranki z samą właścicielką p. Pauliną i udało się !!! Hahaha
Kochani jeżeli najdzie was ochota na dobre drobiowe menu i zabawę z żółtkiem i cukrem Kurnik czeka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz