Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 stycznia 2016

Bazylia & Oregano POZNAŃ

Toskania w Polsce czyli Bazylia & Oregano w Poznaniu
Czym więcej promieni słonecznych za oknem, tym bardziej uciekam myślami do tych miejsc przepełnionych słońcem, słodyczą dojrzewających winogron i wszechobecnego zapachu ziół. Kubki smakowe od razu uruchamiają się, i pamięć wraca do restauracji Bazylia & Oregano , mieszczącej się na obrzeżach rynku w Poznaniu.
Wracając w mojej pamięci do tej restauracji od razu w głowie uruchamia się zapach, który od progu wita gości wchodzących do lokalu. Świeże zioła, pomidory po otwarciu drzwi od razu oplatają gościa i prowadzą obok bufetu i ściany z autografem, który złożyła ‪#‎MagdaGessler‬ do maleńkiej sali, z widokiem Toskanii na ścianach. Freski niczym lekkie muśnięcia pędzla Michała Anioła, ukazują widok toskańskich uliczek i pól.
W sali panuje, przemiła cicha atmosfera, pomimo siedzących ludzi przy kilku stolikach. Zastawiony stół smakami zamkniętymi w słojach (oliwki, papryka) w butelkach ( wspaniałe wina), podane na tacy świeże warzywa, i ogromna opasana płótnem księga gości wyłożona do pozostawienia po sobie, odczuć, opinii i uwag.
Wybór dań jak zwykle Emotikon smile poleca Magda Gessler:
- Focaccia – ciasto z oliwą czosnkową i rozmarynem
- Crostini asparagi – grzanki ze szparagami i serem taleggio (Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha. Zaliczany do miękkich serów dojrzałych)
- Crostini tonno – grzanki z pastą z tuńczyka i kaparami.
Przystawki subtelne, ciekawe rozpoczynające czekającą nas ucztę. Dobieramy do nich bruschettę i zanurzamy się w jej smakach.
- Manzo con salsa di funghi – medaliony polędwicy wołowej w sosie grzybowo-balsamicznym i oczywiście danie dla którego przyjechaliśmy do Poznania i do tej restauracji ‪#‎BazyliaOregano‬ Risotto ai funghi parcini – risotto z borowikami na białym winie z parmezanu. Proszę Państwa takiej celebracji przygotowania dania, nie sposób nie zapamiętać. Cudowny ryż arborio (specjalna odmiana ryżu idealna do risotto) z pasją wspaniałego kucharza łączona z borowikami i podlewana winem, jak pałeczka przekazywana w sztafecie, w rondelku trafia w ręce uśmiechniętej kelnerki, szybko podążającej do stojącego na sali ogromnego parmezanu. Zawartość ląduje w parmezanie i tam cudownie łączy się gorące risotto z cudownym serem, by po chwili cudownie zasiąść na Państwa talerzu, pachnie wybornie … jest wyborne !!!
Mój pobyt w restauracji Bazylia&Oregano był ogromną przyjemnością pod każdym względem: jedzenia, obsługi, odpoczynku. Szef kuchni Pan Michał, który pod nieobecność szefa, świetnie poradził sobie z naszym wyzwaniem i sprostał jemu (jakie wyzwanie??? … to już moja tajemnica) dowodzi, że załoga tej restauracji to jedna włoska rodzina połączona ze sobą pasją do gotowania i miłością do tego co robią. Mimo, iż nie udało mi się spotkać właściciela, ściskam Pana rękę i gratuluję wytrwałości i konsekwencji. Duch Kuchennych Rewolucji na długo pozostanie w tym miejscu, a ja na pewno do Państwa wrócę. Polecam wszystkim z całą odpowiedzialnością słowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz