Szukaj na tym blogu

niedziela, 31 stycznia 2016

Madame NYSA

Każde wspomnienie odwiedzonej restauracji przynosi ze sobą smak, który w danym miejscu poznałem i który w mojej głowie jest wizytówką danej restauracji. Myśląc o restauracji Madame tym smakiem będzie ptyś nadziewany kozim serem, tak to ten smak przyszedł pierwszy na myśl.
Nysa tutaj Kuchenne Rewolucje przeszła restauracja, którą Magda Gessler nazwała właśnie Madame. Podejście właścicielek (lokal prowadzi matka z córką) do zmian jakie były zaproponowane i dążenie do lokalu z luksusem skłoniło do takiej nazwy. W lokalu zadomowiły się kolory waniliowo-fioletowe z dodatkiem zieleni dopełnione złotą sztukaterią i dodatkami w postaci amorków i aniołków. Dość bogato zdobiona zastawa stołowa, kieliszki wykończone złotymi lamówkami i świece wypełniają część stołów i czekają na gościa. Tego biznesowego i luksusowego chcącego zakosztować kawałka Francji Emotikon smile W lokalu są też stoły bez bogato zdobionej zastawy, gdzie bynajmniej dla mnie zasiadanie przy nich nie wywołało drżenia rąk i przyśpieszonego bicia serca w obawie uszkodzenia czegokolwiek z tej zastawy.
Kuchnia inspirowana wykwintnością francuską i jej wyszukanymi potrawami, dość nas zaciekawiły i jak zwykle dania Magdy Gessler wypróbowaliśmy:
• Terrina wiejska z wątróbką cielęcą podawana z musem pomarańczowym
• Krem z porów, selera i pietruszki podawana z ptysiem nadziewanym kozim serem
• Gołąbki na bogato z udźca jelenia i kaszy perłowej w towarzystwie ziemniaczków grattin i pieczonego buraka
• Foie Gras – podawana z sosem śliwkowo-jogurtowym
• Tatar wołowy serwowany na baquet-ce
• Mus czekoladowy z 99% czekolady Lindt i lodami chocolat
Ciekawa kompozycja smaków. Gorzka pomarańcza podawana do terriny bardzo ciekawie uzupełniała jej smak, Najlepszym zaskoczeniem dla mnie był ptyś z kozim serem. Śpieszę też wytłumaczyć Państwu dodatek do ziemniaków, a mianowicie:
Ziemniaki Grattin to zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym kremowym sosie pod lekko ciągnącą i chrupiącą skorupką z tartego sera. Inspirowany kuchnią francuską (Gratin dauphinois) prawdziwy przysmak z prostych składników; sprawdzi się zarówno jako dodatek jak i samodzielne danie lub przekąska. Nie pierwszy raz przyszło mi kosztować Foie Gras, i na nowo odkrywam smak tego kontrowersyjnego dania delikatnego, subtelnego i aksamitnego ( przyrządza się je ze stłuszczonych gęsich wątróbek, których chów budzi tyle emocji i zaniepokojeń)
Dla mnie restauracja jest dobra. Osobiście nie przepadam za takim luksusem i wystrojem, ale zjedliśmy dobry obiad i odbyliśmy bardzo ciekawą rozmowę z właścicielką restauracji. Ceny nie należą do najniższych i mam nadzieję, że w takim małym miasteczku jak Nysa wiedzie się im dobrze. Będąc w okolicach zawitam kolejny raz by to sprawdzić Emotikon smile Czekam na Państwa opinie – Maciej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz