Szukaj na tym blogu

sobota, 30 stycznia 2016

Beka PUCK

Co w Bece piszczy ??? Czyli Rewolucja na 100
Po mile spędzonym jesiennym dniu w Sopocie i łapaniu ostatnich promieni słońca postanowiliśmy odwiedzić Puck i restaurację, która tak z trudem przechodziła Kuchenne Rewolucje. Beka bo o niej tu mowa ciekawiła nas na tyle mocno, że mimo odwiedzenia już jednej restauracji tego dnia skierowaliśmy nasze kroki do niej.
Od samego wjazdu przywitała nas ogromna beczka z nazwą restauracji, przestronny parking w połowie zapełniony samochodami. Wejście do restauracji przyjemne przez niewielki hol wchodzi się do rozjaśnionej sporej sali w której dominują kolory szarości na kanapach, a na ściany wlewa się przyjemny i ciepły kolor cappuccino wraz z czerwienią rozkosznie podkręcając przestrzeń lokalu. Lampy nad stołami zrobione z koszy niczym do połowu ryb odwróconych do góry dnem i duże czarno-białe zdjęcie beczek fajnie dopełnia wystrój. Ogromne płachty papieru na stołach zamiast obrusów uzupełnione czerwonymi serwetkami i jutowymi pokrowcami siedzeń, na każdym stole zapalona czerwona świeca. Ten delikatny ciepły nastrój nie zdradzał co nas czeka.
Karta dań w fikuśny sposób zrobiona z drewna w kształcie beczki kryła w sobie niewielkie menu oczywiście w roli głównej wyeksponowane potrawy które ‪#‎MagdaGessler‬ przygotowała i polecała dla tego miejsca:
• Zupa chrzanowa z dorszem – podana z kawałkami dorsza, bitą śmietaną i świeżym pieprzem
• Dorsz po baskijsku z borowikami – podawany z ziemniakami z wody i sosem z borowikami
• Gruszka gotowana na winie – podawana z zabajone waniliowym, czekoladą i lodami
Wybór padł na wszystkie dania Magdy Emotikon smile . Kelnerka przyjmując zamówienie zaprosiła nas na małe czekadełko w postaci odrobiny morza na dobry początek.
Proszę Państwa bywając w wielu restauracjach Beka wprowadziła mnie w osłupienie i radość. Piękny duży stół umieszczony między dwoma beczkami, przyozdobiony sieciami rybackimi krył na sobie różne rodzaje śledzi, koreczki, śledzie opiekane w zalewie, świeży wiejski chleb …. czego tam nie było, pięknie serwowane w fajnych szkłach, kamiennych naczyniach i naprawdę wszystko do kosztowania, brawo po 100 kroć dla Was.
Kolejne dania tylko pogłębiały to cudowne spotkanie z morzem i rybami na różne sposoby. Zupa chrzanowa nieziemsko doprawiona chrzanem, lekka ale wyrazista i cudowna. Dorsz po baskijsku bosko rozpoczął kolejny akt tej uwertury gastronomicznej, by w kolejnych kęsach jak w taktach na pięciolinii prowadzić gościa do cudownego finału w postaci gruszki do której kawa była już tylko cudownym dopełnieniem i żalem końca tak mistrzowsko przygotowanych potraw. Spróbowaliśmy też dań innych niż te od samej mistrzyni Magdy - tatar ze śledzia był wyborny. Znaleźć dobrego śledzia nad polskim morzem jest nie lada wyczynem, ale ja już wiem że jest on w Pucku.
Z czystą rozkoszą mogę Państwu polecić restaurację Beka, gdzie rozkosz czekania na jedzenie dopełnia beczka kredek wystawiona na każdym stole. Powiem szczerze że każdemu z nas a mamy już swoje lata, na twarzy malował się coraz większy uśmiech, gdy można było wymalować co się tylko podoba i przywołać w sobie dziecko choć na moment Radość dziecka przecież w każdym z nas jest głęboko chowana.
Ja tworząc swoją listę wszystkich restauracji po Kuchennych Rewolucjach zauważyłem że Beka była 100 restauracją gdzie zawitała Magda Gessler. I uważam że w tym przypadku nie był to strzał w 10, a właśnie prawdziwy strzał w 100 !!! Właściciele dbajcie o ten skarb i dalej z pokorą i szacunkiem podchodźcie do gastronomi bo odwdzięcza się ona Wam po stokroć – GRATULUJĘ
Zupełnie na koniec wspomnę o cudownych kelnerkach, które tego dnia były w restauracji. Z niemijającym uśmiechem krzątały się wokół stolików, dbając o najmniejszy detal i potrzebę klientów. Na koniec Pani poleciła nam odwiedzenie niedaleko położonego miejsca – Kaczy Winkiel powiedziała, że jest cudownym miejscem na spojrzenie na zatokę pucką. Udaliśmy się na wskazany zaułek i tam w ostatnich promieniach lata, przy zachodzącym słońcu milcząc podziwialiśmy piękno zatoki i cudowne kulinarne uwieńczenie dnia, którego byliśmy uczestnikami.
P.S.
Strona Kuchenne Rewolucje – naszymi oczami, doczekała się już 3000 polubień i ma swoich wiernych fanów czekających na kolejne posty. Mam też niespodziankę dla restauracji, które z pasją realizują projekt Magdy Gessler i programu Kuchenne Rewolucje. Miło jest mi poinformować, że pierwszą restauracją, do której dotrze owa niespodzianka będzie restauracja Beka w Pucku. Jesteście ciekawi co naszykowałem dla nich ??? Może właściciele sami pochwalą się Wam na stronie Restauracja BEKA
Pozdrawiam Maciej Emotikon smile





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz